Gemeente Echt-Susteren betaalt asbestsanering

© L1
De gemeente Echt-Susteren betaalt alsnog de volledige kosten van de asbestsanering die in 2012 in het Connect College in Echt plaatsvond.
Over de verdeling van de kosten van de sanering was een geschil ontstaan tussen de school en de gemeente. In totaal betaalt de gemeente nu ruim een miljoen euro.

Onderzoek TNO

De school en de gemeente lieten onderzoeksinstituut TNO onderzoek doen naar de sanering. De gemeente, verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting, vond dat de sanering veel grondiger was uitgevoerd dan strikt noodzakelijk was. Daarom wilde de gemeente alleen maar die noodzakelijke kosten betalen, een bedrag van 737.496 euro. Al het andere asbest dat tegelijkertijd werd verwijderd zou voor rekening moeten komen van de school.

Niet akkoord

De Stichting Onderwijs Midden- Limburg (SOML), waar het Connect College onder valt, ging daar niet mee akkoord. Die hield vol dat het niet anders kon dan in één keer al het asbest uit de school weg te halen.
TNO werd ingeschakeld om te bepalen of het uitgevoerde werk noodzakelijk was, en of het mogelijk was om de sanering in twee gedeeltes uit te voeren. Die deelsanering, zo concludeert het instituut, was echter niet mogelijk omdat er anders een blijvende en mogelijk toenemende kans op blootstelling aan asbest zou ontstaan.

Rekening

De conclusies van TNO zijn voor het college van B en W aanleiding om de hele rekening voor het verwijderen van het asbest te betalen. Omdat de raad in 2013 al een bedrag van 583.000 euro had vrijgemaakt, moet er nu nog ruim 467.000 euro worden bijbetaald.

'Kijken naar de toekomst'

Onbekend is nog uit welk potje van de gemeente het geld komt. "Het is mooi dat we deze kwestie nu achter ons kunnen laten en samen met de gemeente weer naar de toekomst kunnen kijken", laat directeur Albert Nuss van het Connect College weten. "De verstandhouding met de gemeente is altijd prima geweest, alleen wilden we gewoon feitelijk duidelijk hebben wie welke kosten op zich zou moeten nemen en die helderheid is er nu."

Kosten

De totale sanerings- en herinrichtingsoperatie in de school kostte ruim 2,1 miljoen euro. Een paar honderd leerlingen kregen vanwege het verwijderen van het asbest gedurende vijf maanden les op andere locaties. De kosten voor tijdelijke huisvesting in onder meer noodlokalen en de herinrichting van het gebouw, een bedrag van circa 1 miljoen euro, kwamen voor rekening van SOML.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!