Weinig animo voor actiedag wijkverplegers

© Thinkstock
De actie van wijkverpleegkundigen om aandacht te vragen voor de werkdruk, vindt nauwelijks bijval in Limburg.
Dat blijkt uit een rondgang van L1.
De beroepsvereniging van verplegenden en verzorgenden V&VN had opgeroepen om maandag alleen de noodzakelijke administratie te doen. Vooral het papierwerk zorgt voor veel onnodige werkdruk.

Toch doen

Verpleegkundigen in Limburg zeggen ook deze werkdruk te voelen. Maar de actie leidt volgens veel verplegers alleen tot extra werkdruk, omdat de administratie uiteindelijk toch gedaan moet worden.

Weinig bereidheid

Bij Zuyderland Thuiszorg heeft zich volgens de directie niemand gemeld die aan de actie wil deelnemen. "Onze medewerkers erkennen deze extra belasting. Maar de administratie niet invullen. Dat zien ze niet zitten", aldus een woordvoerder. Ook bij andere Limburgse thuiszorgorganisaties zijn geen aanmeldingen bekend.
Volgens beroepsvereniging V&VN is de actie vooral belangrijk om aandacht te vragen voor de werkdruk in de zorg. "Meedoen is ook: aankaarten in je organisatie en een afspraak plannen over concrete stappen om de registratielast te verminderen", zegt een woordvoerder. Ook kunnen mensen aangeven welk papierwerk onnodig is.

Symbolisch

De actie is volgens de initiatiefnemers vooral symbolisch. "Het moet zichtbaar worden hoeveel registratie er wordt verricht en welk deel daarvan absoluut niet relevant is voor de patiënt of cliënt."
Uit een onderzoek onder ruim tweeduizend medewerkers blijkt dat een verpleegkundige 25 tot 30 procent van de tijd bezig is met administratieve taken. De helft daarvan is onnodig, zo stellen ze.