Praalwagens tóch met toestemming over snelweg naar België

© Annemiek Mommers
Twaalf Nederlands Limburgse carnavalswagen mochten zondagochtend na weken van onzekerheid toch via de snelweg A76 naar Maasmechelen rijden om deel te nemen aan de halfvasten-stoet.
Op het allerlaatste moment besloten de gemeente Stein, het Openbaar Ministerie en de politie dat de praalwagens toch over de snelweg van Stein naar Maasmechelen mochten rijden.

Veiligheid

Vanwege de veiligheid wilden de autoriteiten in eerste instantie dat de Nederlands Limburgse carnavalswagens die deelnemen aan de stoet in Maasmechelen zouden omrijden via Maaseik; een omweg van grofweg 40 kilometer.

Begeleiding

Zaterdagavond werd besloten om de praalwagens toch over de kortere snelwegroute te begeleiden. Wegens tijdgebrek had er geen verkenning plaats kunnen vinden op de lange route.
"En dan weet je niet of dat wel veilig is en of er obstakels zijn op die B-wegen", zo licht een woordvoerder van de gemeente Stein toe. "Uit oogpunt van de veiligheid is dan besloten om alsnog de traditionele route aan te houden. Maar het is duidelijk dat we voor volgend jaar een structurele oplossing moeten zoeken."

Handhaven

De politie liet zaterdag eerst nog aan Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad weten te zullen handhaven wanneer een praalwagen op de snelweg A76 zou rijden. Deze zou dan per ommegaande van de weg gehaald worden.

België

Vrijdag kwam het Vlaamse ministerie van Mobiliteit met een ontheffing voor de praalwagens op het Belgische deel van de snelweg (E314). Ze zouden onder politiebegeleiding naar de plaats van bestemming gebracht worden.
Voor het Nederlandse deel van de snelweg was op dat moment nog niets geregeld.

Kotem

De maatregel die de gemeente, justitie en politie zaterdag namen, geldt ook voor de halfvasten-stoet in het Belgische maasdorpje Kotem, waar het festijn over twee weken wordt gevierd.