Hulp aan mindervaliden op festivals: zo wordt hulp geboden

© iStock
De vrijwilligersorganisatie die vanaf dit jaar mindervaliden op Bospop gaat begeleiden, kan naar eigen zeggen op tal van manieren een helpende hand bieden.
De vrijwilligers helpen mensen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten gedurende de hele dag, zegt Pieter Remmerie van Inter Vlaanderen op L1 Radio. De organisatie is al jaren actief op festivals als Pinkpop en Pukkelpop. Nu komt daar Bospop bij.
De vrijwilligers halen bijvoorbeeld drank voor de mindervaliden, begeleiden hen naar het toilet en helpen mensen in en uit het speciale vervoer. Ook op de festivalcamping schieten zij te hulp.

Creativiteit

Van de vrijwilligers wordt soms ook de nodige creativiteit verwacht. "Om een elektrische rolstoel te deblokkeren was een magneet nodig, maar die was niet voorhanden op het festivalterrein. Wij hebben toen een paar dames gevonden die een magnetisch kliksysteem op de handtas hadden en toen is het ons alsnog gelukt", aldus Remmerie.

Pukkelpop

De organisatie was ook aanwezig toen bij de Pukkelpop-editie van 2011 door een zware storm vijf dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden vielen. "Tijdens het noodweer zijn wij bij de mensen gebleven en hadden we rechtstreeks contact met de organisatie", zegt Remmerie. "Daardoor wisten wij welke route we moesten nemen om te evacueren. Ik kan wel zeggen dat er dankzij ons team niets gebeurd is met deze mensen."

Toegankelijkheid

Bospop treft volgens festivalvoorzitter Peter Verkennis al jaren maatregelen om de toegankelijkheid te vergroten. "Mindervaliden op de camping liggen naast sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld. Ook hebben we wc's naast het rolstoelpodium", zo lichtte hij toe op L1 Radio.