John B. mag strafzaak wegens witwassen thuis afwachten

© iStock
John B. uit Helden is sinds vrijdag weer op vrije voeten. Van de rechtbank in Amsterdam mag hij het strafproces dat hem boven het hoofd hangt wegens witwassen, in vrijheid afwachten.
Dat melden de Limburgse kranten.

B. wilde op dinsdag 6 oktober met, naar eigen zeggen, voor 650.000 euro aan bankbiljetten in zijn bagage vanaf Schiphol naar Brazilië vliegen. De FIOD, de opsporingsdienst van de belasting, arresteerde hem op het vliegveld.

Risico

John B. vertelde na zijn vrijlating aan Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad dat hij bewust het risico heeft genomen te worden opgepakt. Volgens B. kon hij vanwege problemen met justitie in Nederland niet meer beschikken over een bankrekening, en had hij daarom zoveel cash.

De 6,5 ton was deels van de verkoop van een woning en deels van een oude lening uit Brazilië, die hij in dat land wilde gaan aflossen. "Omdat ik kan aantonen dat ik het legaal heb verworven, zal de FIOD die 6,5 ton moeten terugstorten. En dan komt het wél op een bankrekening," denkt de Heldenaar.

Moordzaak

John B. is nog verdachte in een moordzaak in Venlo in 2012. Bovendien moet hij nog een deel van een oude straf van zes maanden uitzitten die het gerechtshof in Den Bosch hem heeft opgelegd voor een kwestie rond een illegaal gebouwde kelder onder een villa van B. aan de Maas in Kessel-Eik. In die kelder werd destijds een grote hennepplantage ontmanteld.