Milsbeeks bedrijf helpt bij bouw omstreden brug naar Krim

De bouw van de brug tussen het Russische vasteland en de Krim, september 2016 © Kremlin.ru CC BY 4.0
Een bedrijf uit Milsbeek heeft meegewerkt aan de bouw van de brug tussen het Russische vasteland, en het door Rusland bezette schiereiland de Krim.
Bijlard Hydrauliek heeft volgens De Gelderlander een belangrijk onderdeel geleverd voor een heihamer, die is gebouw door een bedrijf uit Dodewaard. Die heihamer zou gebruikt zijn om de fundering voor de brug te slaan.

Minister

De levering van Nederlands materieel voor de bouw van de brug is in politiek Den Haag niet goed gevallen. De annexatie van de Krim wordt door Nederland niet erkend. Minister Ploumen zegt in de krant dat Nederland niet wil bijdragen aan een 'normalisering' van de situatie in de Krim en dat de bouw wel zo gezien kan worden.

"Ook als er juridisch gezien geen overtredingen zijn, verwacht de Nederlandse overheid van bedrijven dat zij maatschappelijk verantwoord zaken doen."

Omstreden

De vier kilometer lange brug die nu wordt gebouwd over de Straat van Kertsj is omstreden. In 2010, toen de Krim nog Oekraïns was, besloten Rusland en Oekraïne om samen de brug te bouwen. Rusland begon met de bouw in de periode dat de twee landen in conflict raakten en Rusland de Krim bezette.
Sinds Rusland de Krim annexeerde, is het schiereiland alleen nog maar via de lucht of per schip te bereiken. De brug moet de veerdiensten over de Straat van Kertsj vervangen.