Huurders eisen aanpassing van Warmtewet

© iStock
Honderdduizenden huurders moeten meer betalen voor collectieve verwarming door de invoering van de Warmtewet. Huurdersorganisaties in Limburg willen dat de wet wordt aangepast.
Die wet was juist bedoeld om de kosten van stads- en blokverwarming eerlijker te berekenen en inzichtelijker te maken. Maar doordat veel verhuurders en leveranciers de vaste kosten optrekken tot het wettelijk maximum, gaan de totale kosten vaak met enkele tientjes per maand omhoog.

Aanpassen

Huurdersorganisaties als 'Huurdersbelangenvereniging Hoogbouw Peter Schunckstraat' in Heerlen en 'Op Het Zuiden in Roermond' willen daarom dat de wet wordt aangepast?, zo melden de Limburgse kranten?. Overigens gaat woningcorporatie 'Weller' in Parkstad de afrekeningen herbereken.
Weller is met huurders in gesprek nadat die bezwaar maakten tegen de berekening. ?

1,7 miljard?

De huurdersorganisaties krijgen in ?hun ?eis steun van de Woonbond, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Volgens de Woonbond hebben 600.000 huurders in Nederland stadsverwarming, waarvan de meerderheid duurder uit is. Samen zouden ze 1,7 miljard euro teveel betalen.

180 klachten

De drie belangenorganisaties openden een meldpunt voor klachten over de Warmtewet, waar zeker 180 klachten binnenkwamen. Bij de Consument Autoriteit en Markt (ACM) klopten 1660 consumenten en bedrijven aan. Ook deze instantie dringt aan op aanpassingen in de Warmtewet.

In stilte

Minister Henk Kamp (VVD) van Economisch Zaken heeft aanpassingen toegezegd, maar onduidelijk is wat er gaat veranderen. De SP, die eerder kamervragen stelde, zegt dat er in stilte wordt gewerkt aan een oplossing.