Maastrichts onderzoek: de steunkous mag eerder uit

© iStock
Een groot deel van de patiënten met een trombosebeen loopt onnodig lang rond met een strakke steunkous. Wanneer de helft van alle patiënten eerder stopt met dit hulpmiddel kan er alleen al in Nederland jaarlijks 10 miljoen euro worden bespaard aan zorgkosten.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Maastricht UMC+.

Knellend
Patiënten met een trombosebeen krijgen nu nog standaard het advies om twee jaar lang steunkousen te dragen ná hun behandeling. Een half jaartje is echter genoeg voor de helft van alle patiënten. Bij 60 procent kunnen de knellende kousen al na één jaar uit.
Arina ten Cate, arts-klinisch epidemioloog en hoofd van de trombosedienst van het Maastricht UMC+ zette het onderzoek op onder ruim 800 patiënten verdeeld over veertien ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Klachtenvrij

Tijdens de studie droeg de helft twee jaar lang steunkousen, de andere helft mocht de kousen afdoen zodra ze klachtenvrij was. "In mijn kliniek zag ik geregeld patiënten die al na een halfjaar van hun klachten af waren. Dat beeld werd bevestigd", aldus de onderzoekster in het Algemeen Dagblad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!