'Verband SP-perikelen provincie en Venray'

© Istock
De nieuwe voorzitter van de SP in Venray legt een rechtstreeks verband tussen het uit de partij stappen van drie gemeenteraadsleden en het feit dat één van hen, Joep Gielens, fractiemedewerker was van de SP in het Limburgs Parlement.
Ruim vijf weken geleden gooiden vier van de acht SP-statenleden het bijltje er bij neer omdat de partijleiding de koers van de fractie zou willen bepalen. Ook gedeputeerde Daan Prevoo stopte ermee. Statenlid Edwin Bus ging verder als eenmansfractie.
Een paar weken later volgden de drie Venrayse SP-‘ers.

Problemen meegenomen

"Je kunt beeldend stellen dat de uitslaande brand die in de Limburgse SP-statenfractie woedde door Joep Gielens is meegenomen naar Venray", zegt de Venrayse SP-voorzitter Ronald van Hal. Hij roept de drie opgestapte SP-‘ers op om hun raadszetels ter beschikking te stellen van de SP.

Verontwaardigde kiezer

"We hebben veel verontwaardigde kiezers gesproken die juist op de SP en op één van de drie gestemd hadden. Een aantal zeiden zelfs dat ze zich genaaid voelden", aldus Van Hal. De drie hebben overigens al laten weten te blijven zitten en verder te gaan als de nieuwe lokale partij ProVenray.

Slecht geslapen

De SP zelf houdt één zetel over in de raad. Voorzitter Van Hal noemt het vertrek van de drie raadsleden en een bestuurslid een zware klap, 'persoonlijk en emotioneel.' "Ik heb er de eerste dagen niet van geslapen", zo zegt hij.
Maar in zijn woorden gaat de SP in Venray door en zet zij ‘die verslagenheid om in strijdvaardigheid’.