Bunker Tapijnkazerne uit Koude Oorlog tegen de vlakte

© Jean-Pierre Geusens
De communicatiebunker op de Tapijnkazerne in Maastricht, die speciaal was gebouwd tijdens de Koude Oorlog, wordt gesloopt.
De bunker is één van de niet-monumentale gebouwen op het voormalige kazerneterrein.

Sloopkogel

Lange tijd werd verwacht dat de bunker als monument van de Koude Oorlog bewaard zou blijven. Maar deze week ging de sloopkogel door het gebouw.

Universiteit

De Universiteit Maastricht (UM) investeert zo’n 25 miljoen euro in de sloop en (ver)nieuwbouw van de in totaal circa twintig bestaande gebouwen op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht.
© Jean-Pierre Geusens

Koude Oorlog

Tijden de Koude Oorlog (1945-1991) was er sprake van een gewapende vrede tussen het kapitalistische westen, onder aanvoering van de Verenigde Staten, en communistische landen die onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.

Calamiteit

Op de Tapijnkazerne werd daarom een speciale communicatiebunker gebouwd. In geval van nood konden mensen minstens twee weken verder op eigen kracht. De bunker was voorzien van een krachtige generator.

Cannerberg

In de mergelgrotten van de Cannerberg, tussen Maastricht en Kanne, werd in diezelfde tijd een NAVO-hoofdkwartier gemaakt. Dit hoofdkwartier was lange tijd niet toegankelijk door de hooibrand, die vorige maand in het gangenstelsel woedde.
© Jean-Pierre Geusens
© Jean-Pierre Geusens
© Jean-Pierre Geusens