'Artrose over vijf jaar behandelbaar'

© iStock
Onderzoekers van het Maastrichtse UMC+ denken dat ze over vijf jaar mensen met artrose kunnen behandelen.
Het Universitair Medisch Centrum heeft als eerste een geneesmiddel ontdekt, dat de komende jaren verder wordt ontwikkeld voordat het bij mensen gebruikt kan worden.

Gewrichten

Artrose is een pijnlijke reumatische aandoening aan de gewrichten, die veroorzaakt wordt doordat het lichaam minder goed kraakbeen aanmaakt. Daardoor kunnen patiënten minder goed bewegen. In Nederland zijn er ongeveer een miljoen artrose-patiënten. De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar.

Stofje

Tot nu toe kon de pijn alleen bestreden worden met bijvoorbeeld fysiotherapie, protheses en ontstekingsremmers. De onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu een stofje ontdekt dat het slijten van het kraakbeen tegen gaat en mogelijk het kraakbeen enigszins zou kunnen herstellen. "Zo wordt de aandoening dus bij de bron aangepakt. We hebben ons als doel gesteld om het stofje de komende jaren verder door te ontwikkelen zodat het over vijf jaar kan worden ingespoten bij een menselijk gewricht", vertelt orthopedisch chirurg Lodewijk van Rhijn van het MUMC+.

Kraakbeenschade

Vooral patiënten die een beginnende vorm van kraakbeenschade hebben zouden dan geholpen kunnen worden. "Om het stofje z'n werk te kunnen laten doen, moet de kwaliteit van het kraakbeen nog enigszins redelijk zijn."
Het baanbrekende onderzoek kan de komende jaren worden voortgezet dankzij een subsidie van anderhalf miljoen euro van Stichting De Weijerhorst, dat medische onderzoeken financiert en een bijdrage van het Reumafonds.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.