Omstreden Palmen blijft aan als wethouder

© Beeld: archief L1
Jo Palmen blijft aan als wethouder in Brunssum, ook al wordt zijn wethouderschap in een integriteitsonderzoek een risico voor de gemeente Brunssum genoemd.
Een motie van afkeuring door de oppositie werd door de coalitie van lokale partijen weggestemd.Steun

De lokale fracties BBB/Lijst Palmen, PAK, Lijst Borger en BCD bleven als één man achter de omstreden wethouder staan in de extra raadsvergadering met het integriteitsonderzoek naar Palmen als enige agendapunt.


Groot risico

Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd, nog voordat een onderzoek naar zijn integriteit was afgerond. Maar toen het onderzoek klaar was, bleek dat vernietigend. Palmen zou als wethouder een groot risico vormen voor de gemeente, onder meer door een jarenlange procedure tussen Palmen en de gemeente over een stuk grond.
Botte communicatie

Ook de vaak botte manier van communiceren van Palmen in de raad en een column in een lokaal krantje ziet het onderzoek als een risico. Maar volgens Palmen zelf deugt er weinig van dat onderzoek. Bovendien vindt hij dat het onderzoek alleen maar is opgesteld om hem in een kwaad daglicht te stellen. De bedoeling daarvan is, volgens Palmen, om Brunssum mee te sleuren in een gedwongen herindeling.


Verdediging coalitie

Ter verdediging van Palmen wijzen ook de coalitiepartijen steeds naar 'de landelijke partijen' die volgens hen proberen om Brunssum zo snel mogelijk een herindeling in te duwen. Zij zien de hele integriteitskwestie rond Palmen als een van de manieren die 'de landelijken' gebruiken om aan te tonen dat Brunssum bestuurlijk niet op eigen benen kan staan, en dus moet fuseren met andere Parkstadgemeenten.

Unaniem

De gemeenteraad besloot verder om een commissie in te stellen die namens de gemeente onderzoek gaat doen naar het 'gronddossier' tussen Palmen en de gemeente. Ook een motie om alvast een onderzoek te gaan doen zodat Brunssum zich kan wapenen tegen een van bovenaf opgelegde herindeling kon rekenen op steun, en werd unaniem aangenomen.