Grote brand Maastricht: 'Anders zaten we als ratten in de val'

© L1/ Frank Moonen
Een gezin is in de nacht van woensdag op donderdag ternauwernood uit hun brandende woning in de binnenstad van Maastricht kunnen komen.
"Mijn moeder en ik wisten via het dak weg te komen. Mijn vader is met een brandweerladder weggehaald. Anders zaten we als ratten in de val", zegt de 16-jarige Yarno tegen De Telegraaf (€).

Schrik vrij

Volgens de krant moesten bij de uitslaande brand in een kapsalon aan de Grote Gracht drie studenten van een ernaast gelegen pand ter controle naar het ziekenhuis. Uiteindelijk zouden ze met de schrik vrij zijn gekomen. Volgens verslaggever Frank Moonen is een van hen al uit het ziekenhuis.

Steiger

"We konden al niet meer naar beneden om er uit te komen. Mijn moeder en ik zijn naar het dak gegaan, waar iemand van een paar panden ons geholpen heeft weg te komen. Mijn vader kreeg gelukkig nog het rolluik open, waardoor de brandweer hem eruit wist te halen. Bij de buren stond een steiger tegen de gevel. Dat was zijn redding. We zijn gelukkig verzekerd, maar daar heb ik nu even niets aan", vertelt Yarno.

Onderdak

Voor de studenten in het naastgelegen pand zou het een ander verhaal zijn. "Van die drie studenten weet ik dat er twee alles kwijt zijn. En ze waren niet verzekerd. Ik heb gehoord dat ze alweer onderdak hebben. Maar het blijft sneu voor ze. Je raakt altijd dingen kwijt die niet vervangbaar zijn", vertelt een ooggetuige.

Zware schade

De twee panden die het hardst zijn getroffen zijn door de uitslaande brand niet meer bewoonbaar. Een ander aangrenzend pand aan de Grote Gracht heeft zware rook- en waterschade opgelopen, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Ontruiming

De brand brak rond 04:00 uur uit. De brandweer rukte met meerdere voertuigen uit om het vuur te bestrijden. Omliggende panden werden uit voorzorg ontruimd. Deze mensen zijn naar een hotel gebracht. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!