Examens 22 leerlingen VMBO Maastricht niet meer te redden

© Jean-Pierre Geusens
Van de 354 examenleerlingen van het VMBO Maastricht die schoolexamens of delen van toetsen opnieuw moeten doen, zijn 22 scholieren niet meer te redden.
"De 22 leerlingen zijn hoe dan ook gezakt. Al zouden zij hun examen of delen van toetsen opnieuw doen, maken zij geen kans meer op hun diploma. De overige 332 leerlingen kunnen dat nog wel", zei minister Ingrid van Engelshoven donderdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Lager dan 5,5

De 22 leerlingen waar het om gaat behaalden voor hun centraal schriftelijk eindexamen een lager gemiddelde dan een 5,5. Zij zullen daarom het jaar over moeten doen.

Tussen de twee en vijf toetsen

Zo'n 90 procent van de leerlingen moet nog tussen de twee en de vijf toetsen maken om aan hun schoolexamens te voldoen. Bij de basisberoepsgerichte leerweg gaat het dan om 109 scholieren, bij de kaderberoepsgerichte leerweg om 98 leerlingen en bij de gemengde en theoretische leerweg betreft het 118 scholieren.

Opstappen André Postema

Tijdens het urenlange debat werd vooral gediscussieerd over de positie van LVO-bestuurder, en tevens Eerste Kamerlid namens de PvdA, André Postema. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben fel naar de bestuurder uitgehaald. Zij houden hem verantwoordelijk voor de puinhoop op de Maastrichtse school.
Ongeldig verklaren
Twee weken geleden besloot minister Arie Slob om alle 354 examens van het VMBO Maastricht ongeldig te laten verklaren vanwege fouten. De leerlingen bleken grote delen van hun schoolexamens niet gemaakt te hebben. Daardoor hadden ze eigenlijk geen eindexamen mogen doen. De fout kwam pas aan het licht nadat de leerlingen te horen hadden gekregen dat ze geslaagd waren.

Felle kritiek

Ondanks de felle kritiek is het ministerie van Onderwijs niet van plan op Postema nu weg te sturen. De minister wil eerst een onderzoek van de Onderwijsinspectie afwachten. Minister Van Engelshoven gaf wel aan dat zij 'een andere keuze zou hebben gemaakt dan de persoon in kwestie', André Postema. "Als je bestuurder bent moet je je in de spiegel aan kunnen kijken. Ben ik de goede persoon op de goede plek? Ik geloof dat ik in dit geval een andere afweging had gemaakt."

Dwang uitoefenen

De minister stipte aan dat een minister inderdaad dwang kan uitoefenen over de positie van een bestuurder, maar pas nadat een onderzoek naar het bestuurlijk handelen is afgerond.
De Raad van Toezicht stelde donderdagmorgen Jan Rijkers aan als interim-bestuurder, die in de praktijk alle taken van het bestuur heeft overgenomen bij VMBO Maastricht. Zowel Rijkers als Jan Schrijen, voorzitter van het LVO, willen donderdagmiddag niet reageren op het debat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!