Van Rey krijgt voorwaardelijke celstraf van één jaar

© Archief L1
De Roermondse politicus Jos van Rey heeft woensdag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden gekregen.
Het Hof acht bewezen dat de ex-wethouder van Roermond heeft gesjoemeld tijdens zijn wethouderschap. De 72-jarige Van Rey mag ook twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden. Wel mag hij Statenlid en gemeenteraadslid zijn in die periode.

Niet eens

Het Hof gaat in de veroordeling deels mee in de lijn van het Openbaar Ministerie (OM). Zij was het niet eens met de werkstraf die de rechtbank eerder opgelegd had. Het OM eiste daarom in hoger beroep twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Omkoperij
?
Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Volgens de rechters raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Veel te ver
Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar de rechter hield rekening met onder meer hun hoge leeftijd. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. Het meent dat Van Rey veel te ver is gegaan met Van Pol. Van Rey had zich telkens moeten afvragen of het zijn van wethouder met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille wel verenigbaar was met die vriendschap, aldus het hof.

Sollicitatie

De veroordeling van Van Rey geldt ook onder meer het lekken van vertrouwelijk informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Ook dit feit nam het hof hoog op.
Ook projectontwikkelaar Van Pol kreeg woensdag zijn straf te horen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van negen maanden voor het omkopen van Van Rey.