Ook Sittard-Geleen struikelt over Jeugdzorg

© Erwin Minkenberg
In navolging van de gemeente Venlo struikelt ook Sittard-Geleen over de extra kosten die Jeugdzorg met zich meebrengt.
Dat laat verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels (Economische Zaken) weten.



Onder curatele

De gemeente komt onder financieel toezicht te staan van de provincie, omdat de meerjarenbegroting niet sluitend is. Volgens Meekels zijn de boeken voor 2018 in orde, maar is dat beeld ietwat vertekend; tekorten zijn dat jaar nog afgedekt door zogenaamde 'incidentele bijdragen' en reserves. In 2019 en 2020 komt Sittard-Geleen structureel 3,5 miljoen euro tekort.


Jeugdzorg

Dat heeft volgens Meekels alles te maken met de miljoenenpost Jeugdzorg, die hoger is uitgevallen dan verwacht. Twee weken voor het afronden van de begroting zou de gemeente zijn geconfronteerd met deze tegenvaller, waardoor er geen tijd meer was voor financieel herstel. De gemeente Venlo kampt met vergelijkbare problemen.


Den Haag

Hoewel Sittard-Geleen nu gaat bezuinigen, kijkt het ook vol verwachting naar 'Den Haag'. Meekels gaat ervan uit dat er geld vanuit het Rijk komt om tekorten binnen het Sociaal Domein te dichten. Sittard-Geleen en Venlo zijn immers niet de enige gemeenten die het hoofd niet boven water kunnen houden vanwege de hoge zorgkosten.


Belastingen

De gemeenteraad zal bepalen waar er gesneden wordt, maar Meekels geeft aan dat het verhogen van de gemeentelijke belastingen wat hem betreft geen optie is. Er heeft onlangs nog een herstructurering plaatsgevonden in de gemeente, waarbij de plaatselijke belastingen al zijn gestegen. Minder investeren in onderhoud en zorg zou een optie zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!