'Verruim mogelijkheden om ratten te bestrijden'

Limburgse ongediertebestrijders vinden dat de wet moet worden versoepeld, waardoor de overlast van ratten bij agrarische bedrijven beter kan worden aangepakt.
Volgens de bestrijdingsdiensten is het goed mogelijk dat bijtgrage ratten de veroorzakers zijn van de stalbranden in Heyhuysen en Ospel.
'Ratten zijn knagers'
Bij de twee stalbranden kwamen in totaal 34.000 kippen om het leven. Ongediertebestrijder Berry Vink uit Geijsteren werkt veel in de agrarische sector en komt het probleem geregeld tegen. "Ratten zijn knagers, zij moeten knagen om hun tanden af te slijten. Die tanden blijven namelijk hun hele leven groeien. Als er geen voedsel beschikbaar is, dan gaan de elektriciteitskabels eraan", zo zegt Vink.
"Ik heb hier kabels liggen die door ratten zijn aangevreten." Zodra deze stroomkabels vrij komen te liggen, is er gevaar voor kortsluiting en dus brand.

Preventief bestrijden
Hoewel ratten een oorzaak kunnen zijn, wijzen andere ongediertebestrijders ook op de mogelijkheid van verouderde stallen en de aangepaste wetgeving rondom de bestrijding. "Het probleem zou een stuk kleiner zijn als we ze preventief mogen bestrijden", zegt Berry van Bergen van X-it Ongediertebestrijding uit Horst. "Maar wij mogen pas iets tegen ratten doen, als we aan kunnen tonen dat zij het probleem veroorzaken", laat van Van Bergen weten.
Buiten de deur
"Veel stallen zijn oud en dan is het verdomd lastig om de ratten buiten de deur te houden. Nu er steeds vaker geluiden opgaan om kippen en koeien meer buiten de stallen te houden, wordt het probleem nog groter", zegt Van Bergen. "Dan houd je ook ratten en muizen minder goed buiten de deur."

's Nachts actief
Ratten zijn vooral 's nachts actief als de rust in de stallen is teruggekeerd. Dit zou kunnen verklaren waarom de recente stalbranden 's nachts zijn uitgebroken, zo zeggen de ongediertebestrijders.
De Brandweer Midden-Limburg kan nog niet aangeven of ratten met zekerheid de stalbrand in Heythuysen en Ospel hebben veroorzaakt.