Koopmans prijst rapport met advies voor herindeling

© L1
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans noemt het 'sterk' dat oud-minister Klaas de Vries een herindeling van Heerlen en Landgraaf onvermijdelijk vindt.
Dat is een nog zwaarder woord dan het provinciebestuur tot nu toe gebruik heeft, aldus Koopmans. "Wij hebben minder de nadruk gelegd op de functie van Heerlen als trekker voor de regio Parkstad."

Onafhankelijk adviseur

Het provinciebestuur had De Vries verzocht om als 'onafhankelijk adviseur' naar de voorgenomen fusie te kijken. Zijn conclusie is dat de hardnekkige sociaal-economische problemen van Parkstad alleen op te lossen zijn als er een sterkere gemeente is die leiding kan geven.

Lees ook: Klaas de Vries: 'Fusie Heerlen en Landgraaf onvermijdelijk'

Een bredere fusie met meer gemeenten noemt hij op dit moment ver weg en theorie.

Haalbaar

Ook gedeputeerde Koopmans stelt dat er geen andere realistische optie is die binnen een overzienbare termijn haalbaar is. Hij benadrukt daarbij dat goed besturen hard werken blijft. En daarom heerst bij ons ook geen blinde hosanna over een fusie van Heerlen en Landgraaf, zo zegt Koopmans.

Loepzuivere analyse

PvdA-gedeputeerde Eric Geurts noemt het rapport van Klaas de Vries een loepzuivere analyse van de regio. Hij vindt wel dat de provincie in de toekomst ook naar de positie van Brunssum moet blijven kijken. Die gemeente blijft vooralsnog zelfstandig.