Enquête: Ruim tweederde vindt Statenverkiezingen belangrijk

Ruim tweederde van de deelnemers aan de verkiezingsenquête van 1Limburg vindt de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk.
Van de deelnemers vindt 47,5 procent de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk. Bijna een kwart van Limburg (23,5 procent) noemt de verkiezingen van woensdag zelfs heel belangrijk. Samen is dat 71 procent, ruim tweederde.

Belangrijk

"Ik wil gebruik maken van mijn democratisch recht. Ook jongeren moeten gaan stemmen", vindt een 20-jarige uit Heerlen. Een 50-jarige uit Leudal zegt: "Ik ga stemmen omdat het een belangrijk grondrecht is. Ik ga altijd stemmen."
"Het is een recht om te mogen stemmen", vindt een 30-jarige uit Brunssum.
Ruim 12 procent zegt de Provinciale Statenverkiezingen niet - of zelfs helemaal niet - belangrijk te vinden. "Het staat te ver van me af", laat een 67-jarige uit Horst aan de Maas weten.

Jongeren

Ook de jongere deelnemers aan de enquête vinden de Provinciale Statenverkiezing belangrijk. 54 procent van de respondenten noemt de verkiezingen belangrijk, 23 procent vindt ze zelfs heel belangrijk.
Slechts 8 procent van de 'jonge' Limburgers vindt de verkiezingen niet belangrijk.

Verkiezingen

Hoewel de overgrote meerderheid de Statenverkiezingen belangrijk vindt, zegt slecht 3,6 procent dat het de belangrijkste verkiezingen zijn. Het is overduidelijk: de Tweede Kamerverkiezingen zijn - met 82 procent - het belangrijkst.
De Waterschapsverkiezingen zijn duidelijk het minst populair. Slechts 0,5 procent van de Limburgers geeft aan dat deze verkiezingen het belangrijkst zijn.

Waterschap

De Waterschapsverkiezingen worden dit jaar voor het eerst tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen georganiseerd. Een meerderheid van de Limburgers zegt ook hiervoor naar de stembus te gaan; 66 procent gaat stemmen, 34 procent niet.

Enquête

De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op resultaten van een enquête die door 1Limburg is verspreid. De enquête is ingevuld door 1002 respondenten uit Limburg, met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Er namen opvallend veel mannen deel, slechts 25 procent van de deelnemers was vrouw.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!