Maatregelen tegen taaie files rond VDL Nedcar

De autofabriek in Born. Bovenaanzicht. © Bing Maps
De forse personeelsgroei bij VDL Nedcar in Born veroorzaak steeds meer verkeersproblemen rond de fabriek.
Extra parkeerplaatsen, stoplichten die langer op groen staan en een carpoolplan voor de werknemers moeten de doorstroming van het verkeer weer op peil brengen.

Groei
Toen VDL het bedrijf eind 2012 overnam, werkten er 1500 mensen. Nu zijn dat er 4600 en aan het einde van het jaar groeit dit aantal door naar 5500 mensen. Tijdens het wisselen van de tweeploegendienst is het extra druk op de wegen rond de autofabriek.

Dienstenwissel

Deze shifts wisselen om 6:00 uur en 14:00 uur, vlak voor de reguliere ochtend- en middagspits. Verkeer staat op die tijden steeds vaker vast op de afrit van de A2, op de doorgaande wegen aan de zuidkant van de fabriek en op de weg tussen Susteren en Sittard.

Aanpassing wegennet

De Langereweg/Gelders Eind langs de fabriek is een provinciale weg. Een woordvoerder van de provincie Limburg zegt dat het probleem bekend is. In het gouvernement zijn echter nog geen besluiten genomen over eventuele aanpassingen van het wegennet rond Nedcar.

Gesplitste verantwoordelijkheid

Er zijn twee gedeputeerden die hier zeggenschap over hebben; Eric Geurts (PvdA) is verantwoordelijk voor de wegen terwijl Twan Beurskens (VVD) belast is met de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Zij moeten het gesprek onderling nog aangaan over de drukte rond Nedcar laat de woordvoerder weten.

A2

Rijkswaterstaat is de beheerder van de A2 die langs Nedcar loopt. Die weg wordt vanaf 2022 verbreed naar twee keer drie rijstroken. Naar verwachting zal dat werk in 2025 klaar zijn. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat er verder geen extra maatregelen worden genomen in de buurt van Nedcar.

Gemeente

De gemeente Sittard-Geleen onderkent de problemen, maar omdat de problemen zich voordoen op wegen die niet van de gemeente zijn, kan zij verder geen maatregelen afdwingen. Wel zit de gemeente een werkgroep voor waarin de overige belanghebbenden vertegenwoordigd zijn.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.