Limburgse restaurants vechten om koks

© iStock
De strijd is losgebarsten om Limburgse koks. Restaurants schreeuwen om mensen, want keukenpersoneel wordt steeds moeilijker gevonden.
Bijvoorbeeld in Peel en Maas, een gemeente met 40.000 inwoners, 50 horecazaken en 15 vacatures. Het is vaker regel dan uitzondering dat ondernemers koks wegkapen uit de keuken van de concurrent.

Jobhoppen

Een probleem dat ook Roy Niëns ziet, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Noord- en Midden-Limburg, en eigenaar van een restaurant-bowlingbaan in Maasbree: "Medewerkers hoppen wat vaker van job, voorheen kon je blij zijn dat je een baan had. Nu liggen de banen voor het oprapen." Ook in de keuken van Niëns is er een tekort aan personeel. Twee vacatures zijn nog niet ingevuld.

Groei

Een bijkomend probleem is de groei van de sector. De afgelopen vijf jaar is de omzet van restaurants met 35 procent gegroeid. Er is dus meer werk. "We merken sowieso dat het drukker begint te worden in de restaurant. De markt is ook veranderd, bijna ieder café heeft een kleine kaart dus er is ook meer vraag naar koks gekomen." aldus Niëns.