Te weinig duikers bij fataal ongeluk Venlo Stormt

© Wil Hendricks
Ten tijde van het fatale ongeluk afgelopen weekend bij de obstakelrun Venlo Stormt, waren er te weinig duikers in de buurt.
Dat heeft de organisatie toegegeven tegenover De Limburger.
De vergunning schreef de aanwezigheid voor van zes duikers en vier reddingszwemmers. Maar er waren maar vier duikers en twee reddend zwemmers, zegt Jeroen Kouwenberg van Venlo Stormt.

Minutenlang

Zaterdag kwam een vrouw van 29 om het leven nadat ze van de glijbaan in de haven was gegleden. Iemand anders kwam bovenop haar terecht en het slachtoffer bleef minutenlang onder water.
Ze werd in kritieke toestand boven gehaald en overleed later in het ziekenhuis.

Voorwedstrijd

Omdat het zaterdag om een voorwedstrijd ging, waren er minder duikers en reddend zwemmers ingezet dan volgens de vergunning moest. Maar volgens de gemeente maakt dat geen verschil. De voorschriften in de vergunning golden voor het complete evenement en ook zaterdag hadden er daarom tien mensen moeten zijn.
Afspraken
Jeroen Kouwenberg van de organisatie zegt in een reactie tegen L1 dat er mondelinge afspraken met de gemeente waren over het verschil in drukte tussen de zaterdag en de zondag. Hij zegt dat er zaterdag maar 50 deelnemers waren, waardoor kon worden volstaan met minder duikers en reddend zwemmers. Dat is in een gesprek door de gemeente goedgekeurd, alleen staat het niet op papier, zegt Kouwenberg. Hij noemt dat een tekort in de vergunning.

Aantal
Over het aantal duikers en reddend zwemmers zegt hij dat er geen twee maar vier life guards in de buurt waren. Twee ter plekke, en twee anderen op korte afstand. Volgens Kouwenberg hebben de reddingswerkers adequaat gehandeld.