Politiemol Mark M. na ruim twee jaar voor de rechter

Politiemol Mark M.
Ruim twee jaar na zijn aanhouding wordt de zaak van Mark M. uit Weert eindelijk verder inhoudelijk behandeld. Hij zou geheime politie-informatie aan criminelen hebben gelekt.
De 'politiemol' wordt ervan beschuldigd dat hij op grote schaal criminelen op de hoogte hield over onderzoeken die er naar hen liepen.

Abonnees
Volgens het OM had M. daarvoor een soort abonneeservice, waarmee hij in de loop der jaren ruim 750.000 euro verdiend zou hebben. Hij zou 48 klanten hebben gehad, al worden er maar drie afnemers vervolgd.

Kopietjes

In totaal zou M. maar liefst 28.000 keer hebben rondgesnuffeld in gevoelige politiedossiers, en duizenden keren vertrouwelijke informatie hebben gekopieerd. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Screening

M. kwam in 2009 bij de politie in dienst. Hij kwam daar op een plek waar hij toegang had tot informatie van de recherche, al had hij daar nog geen goedkeuring voor gekregen. Na maanden bleek uit een onderzoek van de AIVD dat hij niet geschikt werd geacht voor zulke vertrouwelijke informatie. M. werd daarna overgeplaatst naar de verkeerspolitie, maar toch hield hij toegang tot onderzoeksdossiers.

Onderzoek

In september 2015 werd de Weertenaar aangehouden. Nadat de affaire-M. aan het licht kwam, bleek dat de screening binnen de politie niet op orde was. Naar aanleiding van dit onderzoek werden de afgelopen twee jaar duizenden agenten opnieuw onderzocht.
Of M. zelf ook aanwezig is bij de rechtszitting, is nog de vraag. Na zijn voorarrest is hij verhuisd naar Oekraïne.