Justitie is dronken Ierse spookrijder kwijt

© iStock
De Ierse Jimmy N. (47) hangt een celstraf van vijf maanden en een rijontzegging van een jaar boven het hoofd, maar dat wordt pas relevant als justitie weet waar de man is.
Volgens De Limburger legde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag haar eis neer, maar deed ze dat tegenover een leeg beklaagdenbankje.Drank en drugs

De Ier haalde in augustus 2015 levensgevaarlijke capriolen uit in zijn auto, zo stelt het OM. Hij zou niet alleen dronken achter het stuur hebben gezeten, maar ook onder invloed zijn geweest van methadon en cocaïne. Om het geheel compleet te maken, slikte hij diazepam: medicatie waarvan de gebruiker ietwat duf wordt.


Spookrijden

Naast dit alles raasde de Ierse wegpiraat met hoge snelheden, vermoedelijk tot zo'n 150 kilometer per uur, door Heerlen. Op sommige stukken reed hij tegen het verkeer in en hij zou verschillende rode lichten zijn hielen hebben laten zien. Toen agenten hem probeerden te stoppen, door middel van een blokkade, reed hij hard door.


Stemmen gehoord

Dat kwam, zo verklaarde hij eerder, door de stemmen in zijn hoofd. Die vertelden hem door te rijden, ook omdat de politie hem zou willen vermoorden. De agenten moesten daardoor even vrezen voor hun leven, want ze zagen de Ier met hoge snelheid op zich afkomen. Op het laatste moment wisten ze aan de kant te gaan. Omdat dit de nodige psychische schade heeft aangericht, eist het duo een schadevergoeding.


Op 15 december doet de rechter uitspraak. Het is echter de vraag of Jimmy tegen die tijd boven water is.