Nieuw centrum biedt hulp tegen cybercriminaliteit

© iStock
Op de Brightlands Campus in Heerlen gaat vrijdag het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid Limburg van start.
MKB-bedrijven kunnen bij het centrum aankloppen om hulp tegen cybercrime.

Criminelen

Cybercrime is computercriminaliteit, zoals hacken, het versturen van virussen en het stelen van data. In Nederland krijgt meer dan de helft van de ondernemers met cybercrime te maken. Eén op de vijf loopt daadwerkelijk schade op.

Gijzelsoftware

De onderneming van Paul Verhoeven is een van die bedrijven. "Ik heb een bijlage geopend in een e-mail waarvan ik dacht dat het van een vertrouwd adres was", vertelt Verhoeven. "Toen kreeg ik een melding op mijn scherm dat al mijn bestanden geblokkeerd waren en dat ik tegen betaling van een aantal bitcoins een sleutel zou ontvangen om de hele boel weer te decoderen. Je schrikt je wezenloos."

Hulp en tips

Jeroen Duijsens is coördinator bij het expertisecentrum. Er worden bijeenkomsten georganiseerd en er komen online instructies te staan met maatregelen die je kunt nemen op het gebied van cyberveiligheid.

Bedrijfscheck

"Als je jezelf tegen het licht wil houden dan krijg je, in samenwerking met Arcus Leeuwenborgh en een van onze businesspartners op dat gebied, twee studenten op bezoek. Die lichten jouw bedrijf samen met jou door aan de hand van een checklist die we met een aantal specialisten hebben opgesteld", aldus Duijsens.

L1mburg Centraal

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!