Limburgers op omstreden lijst met 'Joden en volksvijanden'

De homepage van de site Altrechts.com. © 1Limburg
Een aantal bekende Limburgers staat op een site die lijsten heeft gepubliceerd met 'Joodse Nederlanders' en 'volksvijanden'.
Het gaat om voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes, partijvoorzitter van de SP Ron Meyer uit Heerlen en strafrechtadvocaat Serge Weening uit Maastricht. Hun namen staan op de site AltRechts.com. De Limburgers spreken schande van de lijsten.

CIDI
Het CIDI, een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, wil dat de website zo snel mogelijk offline gaat. Het CIDI zegt dat de lijst doet denken aan lijsten met Joden en half-Joden uit de Tweede Wereldoorlog, die door de bezetter werden opgesteld om hen te kunnen oppakken. Het CIDI neemt de site zeer serieus, ofschoon niet bekend is wie er achter zit. De site is inmiddels moeilijk bereikbaar, volgens een melding is de bezoekerslimiet bereikt.

Garnaal
Serge Weening staat als volksvijand genoemd op de website omdat hij advocaat is van terrorismeverdachten met een islamitische achtergrond. "Als mensen voor wie ik enig respect heb me een volksvijand noemen dan zou ik het me misschien aantrekken. Maar als je dit soort dingen op een webiste zet, dan heb je een IQ van een garnaal. Ik kan er niet wakker van liggen." Onno Hoes: "Dit slaat helemaal nergens op."

Uit de lucht

De voormalig burgemeester van Maastricht staat genoemd in een Joods overzicht omdat hij invloed kan uitoefenen in Nederland. Hoes is inderdaad Joods. "Ik schaam me er niet voor, maar hier gaat het erom dat ik vanwege mijn Joodse achtergrond invloed zou kunnen hebben. Ik moet dan bij wijze van spreken uit de weg geruimd worden. Dat gaat te ver. De site moet gewoon uit de lucht."

Niet Joods

De website maakt geen indruk op Ron Meyer, zegt de partijvoorzitter van de SP uit Heerlen. Op de website staat: 'Mogelijk Joods (gebaseerd op naam en uiterlijk).' Meyer veracht de website: "Ik ben niet Joods, maar daar gaat het niet om. Het is walgelijk."

Aanpak

Volgens oud-burgemeester Hoes zouden de mensen achter de website aangepakt moeten worden: "Ze moeten flink onder handen genomen worden. Wat beogen ze hiermee? Zeker als we richting 4 en 5 mei gaan en ons realiseren wat zo'n lijst betekent. Je bent daarmee 100% aan het discrimineren." Weening: "Ik ga hier helemaal niks aan doen, het is niet de moeite waard om hier tijd aan te besteden."