Steeds meer oldtimers op de weg, vooral in Limburg

© iStock
In Limburg rijden veel klassieke auto's rond. Zo'n 2,1 procent van de auto's die in de provincie rondrijden is een oldtimer.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het aantal personenauto's in Nederland van 40 jaar of ouder.

Stijging

De laatste jaren is het aantal oldtimers flink gestegen. Begin dit jaar telde Nederland ongeveer 140.000 personenauto's van veertig jaar of ouder. Vier jaar geleden waren dit er nog zo'n 115.000 oldtimers. Limburg staat met het percentage op een tweede plek, vlak achter Friesland.

Wegenbelasting

De stijging is nadelig voor de Nederlandse fiscus. Autobezitters met een wagen die de leeftijdsgrens van veertig jaar is gepasseerd, hoeven geen wegenbelasting te betalen. Voor 2014 lag die grens op 25 jaar. Benzineauto's die toen ouder waren dan 25 jaar kunnen gebruikmaken van een overgangsregeling. Daardoor betalen de eigenaren van 81.000 auto's een kwart van de belasting.

Geschorst

Lang niet alle oldtimers mogen nog de weg op. Een kwart van alle klassieke auto's is geschorst omdat ze voor langere tijd niet zijn gebruikt. Ruim 260 klassieke wagens zijn ouder dan 100 jaar. De oudste daarvan is een Benz Velo uit 1894.
Uit het onderzoek is gebleken dat het bezit van klassieke auto's relatief gezien bijna drie keer zo hoog is in plattelandsgemeenten als in de grote steden. Terschelling en Laren scoren het hoogst met gemiddeld 31 en 28 oldtimers per duizend inwoners.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!