'Wethouder Bok valt weg uit gemeentebestuur Kerkrade'

© Erwin Minkenberg
De lokale partij Burgerbelangen Kerkrade wil een coalitie vormen met PvdA, VVD en CDA.
Daarmee verdwijnt de partij Lokaal Alternatief van zittend wethouder Jo Bok naar de oppositiebankjes en maakt het CDA zijn rentree in het bestuur van Kerkrade.

Ruime meerderheid
De beoogde nieuwe coalitie kan rekenen op een ruime meerderheid, met 18 van de 29 zetels. Burgerbelangen heeft zijn keuze gemaakt na een rapportage van informateur en wethouder Huub Wiermans. Hij heeft vorige week met alle acht partijen gesproken.

Meeste draagvlak
Volgens lijsttrekker Tim Weijers van Burgerbelangen kon een coalitie met de drie landelijke partijen op het meeste draagvlak en vertrouwen rekenen binnen de fractie. "De mening is dat met deze variant Kerkrade het beste kon worden bestuurd de komende jaren", aldus Weijers.

Warme ingang
Weijers vertelt dat het ook heeft meegespeeld dat Kerkrade met PvdA, VVD en CDA een 'warme ingang' heeft bij het provinciebestuur en de regering in Den Haag. "Dat is belangrijk gezien de uitdagingen we voor staan", zo zegt Weijers. Hij spreekt dan ook van een goede balans tussen de lokale en landelijke partijen.

Formateur Weijers
Weijers gaat zelf als formateur aan de slag om de gewenste coalitie ook daadwerkelijk tot stand te brengen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart was Burgerbelangen de grote winnaar. De partij steeg van acht naar tien zetels. De PvdA en VVD bleven op respectievelijk vier en twee zetels staan. Het CDA verloor en zakte van vier naar twee zetels.

Lokaal Alternatief won een zetel en kwam daarmee op drie raadszitjes, maar toch valt de partij nu buiten de boot.