Justitie in Duitsland heropent zaak IRA-aanslag in 1989

IRA-aanslag in Roermond op 27 mei 1990. © Fer Traugott
Justitie in Duitsland gaat een nieuw onderzoek instellen naar een aanslag van de IRA (het verboden Ierse Republikeinse leger) in 1989 in Unna, nabij Dortmund.
Dat bevestigt de Generalbundesanwalt aan de Limburgse kranten.

Markt in Roermond

Bij die aanslag was vermoedelijk hetzelfde IRA-commando betrokken dat verantwoordelijk gehouden wordt voor de moord op twee Australische toeristen in 1990 op de Markt in Roermond. De verdachten in deze zaak werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Zaak is heropend

Bij de aanslag in 1989 in Unna werd Heidi Hazell gedood, de Duitse echtgenote van een Britse militair. Het onderzoek in deze zaak werd in 1993 gesloten, officieel wegens gebrek aan bewijs. De zaak wordt nu heropend omdat er nieuwe getuigen met nieuwe aanwijzingen naar voren zijn gekomen.

Nieuwe getuigen

De getuigen meldden zich na een oproep van Melanie Anan, een nicht van Hazell. Zij meent dat het onderzoek destijds vooral om politieke redenen werd stopgezet. De Britse en de West-Duitse inlichtingendiensten zouden nauwelijks bereid zijn geweest informatie uit te wisselen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!