Kersttraditie: Waarom kussen we onder de maretak??

De kerstdagen staan bol van de tradities. En één van die tradities is kussen onder de maretak of mistletoe. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Met name in Zuid-Limburg is de maretak veel te vinden in de winter. Grote groene bollen die bovenin kale populieren zitten. Sinds 1 januari 2017 is het geen beschermde plant meer.
Medicinale krachten
Om te beginnen wordt maretak vaak medicinale krachten toegeschreven. Dat wordt al gedaan sinds de oudheid. Het is dan ook niet voor niks dat Panoramix, de druïde uit de stripboeken van Asterix en Obelix, altijd op zoek is naar maretak voor in de toverdrank. De Grieken zouden de besjes van de maretak al gebruiken om bepaalde pijnen te bestrijden. Ook de Romeinen gebruikten het tegen onder meer epileptische aanvallen.
Audio: Waarom kussen we onder de maretak? ( 26 dec 2017)
Noorse mythologie
Maar waarom kussen we onder de maretak? We moeten het vooral doen met verhalen, vertelt Jos Gorissen van de Maretakboerderij in Margraten. Een van die verhalen komt uit de Noorse mythologie. Balder, de zoon van oppergod Odin en Freya, de godin van de liefde, was beschermd tegen alles, behalve tegen de kracht van maretak. Loki, de god van het kwaad, kwam daarachter en maakte een pijl van maretak om Balder te doden.
Tranen
Toen hij door die pijl werd getroffen, huilde Freya dagen achter elkaar. De tranen van Freya werden de witte bessen van de maretak. Uiteindelijk werd Balder weer tot leven gewekt door de goden en werd de maretak aan Freya geschonken. Sindsdien is het daarom de plant van de godin van de liefde, die hoog groeit zodat er geen gevaar is.
En wat doe je onder de plant van de liefde? Juist! Fijne Kerstdagen met veel liefde gewenst!