Verzakkende hoogspanningsmast in Meerssen gestut

© L1
Een hoogspanningsmast in Meerssen die dreigde weg te zakken, is met succes gestut. Met cement is een aantal lege holtes in de grond gevuld.
Daarmee moeten de masten in het gebied IJzeren Kuilen overeind blijven.

Waterwingebied

Uit voorzorg had de Waterleiding Maatschappij Limburg een drietal pompen in het waterwingebied uitgezet. Doordat WML water onttrekt aan de bodem, worden bestaande holtes in de kalksteenlagen groter. Daardoor dreigde de bodem te verzakken rond de elektriciteitsmast, zo concludeerde netbeheerder Tennet.

Cement

Drie holtes werden vorig jaar al gevuld met een mengsel van water en cement, de vulling van de laatste holte is vandaag afgerond. "Een scan van de bodem leerde dat actie noodzakelijk was tussen Schoonbron en Limmel", zo meldt een woordvoerder van Tennet aan L1.

Voldoende capaciteit

Het uitschakelen van de pompen heeft vooralsnog de watervoorziening voor de regio Maastricht niet in gevaar gebracht. "We hebben ruim voldoende capaciteit om het wegvallen van drie pompen bij IJzeren Kuilen te compenseren. Zelfs in deze periode waarin veel water wordt gebruikt, voorzien we geen problemen", zo zegt een woordvoerder van WML.
De Waterleiding Maatschappij Limburg heeft om garanties gevraagd dat de gebruikte materialen het grondwater in Meerssen niet zullen vervuilen. Zodra het cement hard geworden is, gaan die drie uitgeschakelde pompen weer aan.