Rechter besluit: politiemol moet de cel in

© archief L1
De 41-jarige Mike D. uit Kerkrade is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, omdat hij tijdens zijn tijd als politieagent informatie verkocht aan criminelen.
Volgens de rechter is ook bewezen dat hij deel uitmaakte van een criminele organisatie.Anonieme tips

In 2011 startte de politie een uitgebreid onderzoek, nadat er verschillende anonieme tips binnenkwamen over een eventueel lek. In dat onderzoek kwam de naam van agent Mike nadrukkelijk terug. Er werd onder meer een undercoveragent ingezet om bewijs te verzamelen. Dat was nodig, omdat Mike in de tapkamer werkte en daardoor op de hoogte was van het gros van de lopende onderzoeken.
Maandabonnement
Die informatie verkocht de veertiger aan criminelen, die bij hem een 'maandabonnement' konden afsluiten. Voor dat bedrag werden ze dan ingelicht over op handen zijnde invallen en politieacties, maar ze konden ook informatie opvragen over personen en kentekens.

Criminele organisatie
Er is ook veel informatie in handen geraakt van familie van Mike. De agent en deze familieleden vormden samen een criminele organisatie, zo stelde de rechter vast. Dankzij de informatie van de agent kon de groep zorgeloos drugs transporteren. De neef van Mike is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, terwijl zijn oom en tante beiden ongeveer 9 maanden moeten brommen.

Geheimhoudingsplicht
De rechter neemt het de agent zeer kwalijk dat hij de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Daarnaast heeft de Kerkradenaar gezorgd voor nieuwe onrust binnen het politiekorps. "Een goed functioneren van het politiekorps valt of staat met een blindelings vertrouwen dat men in elkaar moet kunnen hebben", zo stelt de rechter.