Extreme veiligheidsmaatregelen rond NAVO-feest Brunssum

© NAVO
In Brunssum gelden strenge veiligheidsmaatregelen vanwege het jubileumfeest van de NAVO-basis en het bezoek van Koning Willem-Alexander.
Naast het bezoek van de koning zijn er ook grote namen uit de militaire wereld aanwezig. Zo houdt de vice-secretaris-generaal van de NAVO een toespraak.

Maatregelen
Rond 10.15 uur begint er een militair defilé in het Vijverpark. Op toegangswegen richting het park zijn roadblocks geplaatst. Genodigden die aanwezig zijn worden ter plekke gefouilleerd.

50 jaar
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de NAVO zich vestigde in Brunssum. In 1967 werd het hoofdkwartier, dat toen nog AFCENT heette, ondergebracht in de verlaten steenkolenmijn Hendrik. Sindsdien is het militaire hoofdkwartier een begrip in heel Limburg. Vanuit Brunssum wordt onder andere de NAVO-missie in Afghanistan aangestuurd. Er zijn 29 nationaliteiten aanwezig op de basis. In totaal werken er zo'n 1600 mensen.

Festiviteiten
Na het officiële gedeelte in de ochtend kan vanaf 14.00 uur iedereen terecht in het Vijverpark waar allerlei spellen gespeeld worden en demonstraties te zien zijn. Ook kan het NAVO-hoofdkwartier bezocht worden. Woensdagavond is er een openluchtconcert van de Koninklijke Luchtmacht.