Limburgse boottoeristen vast op Maas na begeven stuw

Het Franse plaatsje Fumay aan de Maas. © Google Streetview
Al dagen liggen enkele tientallen boottoeristen vast op de Maas in Frankrijk. Zij kunnen niet verder varen, omdat een oude stuw het begeven heeft. Onder hen ook enkele Limburgers.
Doordat de verouderde stuw bij Fumay het heeft begeven, is het waterpeil zo'n anderhalve meter gezakt. Veel boten kunnen daardoor geen kant op.

Problemen

En het probleem is volgens schipper Eric Greve uit Roermond niet zomaar opgelost. "Het kan nog weken gaan duren. In het ergste geval liggen we hier nog tot begin september", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Een vriend helpt het Roermondse stel uit de problemen. "Hij komt hierheen met de auto en vaart onze boot terug. Wij nemen dan met zijn auto nog een gestrand stel uit Venlo mee terug. Veel anderen zullen hier moeten blijven wachten."

Kerncentrale

Greve denkt dat de Fransen zullen wachten tot het waterpeil in Maas uit zichzelf weer stijgt. "De informatie van de Franse vaarwegbeheerder VNF is schaars. Maar wat we wel gehoord hebben, is dat zij het waterpeil niet kunnen laten stijgen zonder dat de koeling van de nabijgelegen kerncentrale in gevaar komt."

Afwachten

Ook Tally en Piet Stuut uit Mook liggen met hun motorjacht de Talegien vast. Ze liggen volgens De Gelderlander tussen twee stuwen in en kunnen door het lage water geen kant meer op. Ook voor hen zit er niks anders op dan afwachten.
Voor andere boottoeristen is er wel een alternatief. Zij kunnen omvaren via het westen van Frankrijk en België, al kost dit wel extra tijd en geld.