Verenigingen woest over verplichte verhuizing

© Google Maps
De Hoensbroekse verenigingen die gebruik maken van het plaatselijke Multifunctioneel Centrum (MFC), gaan actie voeren tegen de verhuizing naar een nieuwe voorziening.
Ook maken de verenigingen zich grote zorgen over de overgangsperiode tussen het verlaten van de huidige faciliteiten en het betreden van het nieuwe gebouw.

Huisvesting

De stichting die het MFC beheert, stopt per 1 juli 2018. Het personeel is daarover donderdagavond ingelicht. De Hoensbroekse drumband, de toneelvereniging, de linedance-vereniging en het jeugdcarnaval vrezen dat ze komend jaar zonder huisvesting komen te zitten.

Overname

Wethouder Peter van Zutphen bevestigt dat de beherende stichting gaat stoppen. De gemeente Heerlen zal het MFC het komende jaar overnemen, totdat de nieuwe voorziening in 2019 klaar is, aldus Van Zutphen. Volgens de Heerlense wethouder verandert er door de plannen van de gemeente helemaal niets voor de gebruikers of de exploitant van het MFC.

In de steek

De verenigingen in Hoensbroek willen hun acties komende dinsdag toch doorzetten. "Die nieuwe ruimte is veel te klein, daar passen wij met het jeugdcarnaval nauwelijks in. Bovendien is er geen barfunctie bij, wat bij veel evenementen problemen gaat opleveren. Wij voelen ons in de steek gelaten", aldus Miranda Mesters, namens de verenigingen.

'Doodsteek'

"Het is eeuwig zonde. Het pand van 1800 vierkante meter lag eerst leeg, maar we hebben het MFC weer aan het draaien gekregen, met een restaurantje erbij", zo zegt de huidige exploitant Jim Senden. "Iedere dinsdag is er een dansmiddag voor de oudjes. En nu gaat het dicht. Dat is de doodsteek voor veel verenigingen, ik voorspel het. Ik wil er niet uit, ik wil doorgaan hier in het MFC. Verhuur het pand maar aan mij, zonder subsidie."
De verenigingen zijn van plan om dinsdag 23 januari te protesteren.