Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert

Onderzoekers op de rampplek in Oekraïne. © ANP/Alexander Ermochenko
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar patholoog-anatoom George Maat.
Maat hield op verzoek van studievereniging Santé een openbare lezing bij de Universiteit Maastricht over MH17 waarin hij gevoelige details deelde en uitspraken deed over de oorzaak van de MH17-crash, zo meldde RTL Nieuws eerder op de avond. Ook toonde hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers.

Ongepast en onsmakelijk

Van der Steur noemde het optreden van Maat woensdag "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Uit team gezet

Thomas Aling, woordvoerder van landelijke eenheid van de politie, zei woensdagavond al tegen de NOS dat Maat waarschijnlijk uit het MH17-identificatieteam gezet wordt. "Met de gegevens die we nu hebben, wordt het lastig voor hem om nog terug te keren in de functie die hij had bij het LTFO."

Foto's

De gevoelige foto's van slachtoffers had Maat op zich wel mogen tonen aan vakgenoten, maar er konden ook buitenstaanders bij de lezing zijn. Wat hem ook wordt aangewreven is dat hij ook uitspraken heeft gedaan over delen van het onderzoek waar hij niet bij betrokken is.

Blunder

Zo zei hij onder meer dat MH17 met een raket is neergehaald, terwijl de officiële lezing is dat dat één van de opties is die wordt onderzocht. "Hij heeft uitspraken gedaan over het strafrechtelijk onderzoek die pertinent onjuist zijn, speculaties en aannames", zegt Aling, die spreekt van een 'grote blunder'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!