Voor het eerst 'grappa' van Vijlense bodem

Na zes jaar rijping op eikenhouten vaten wordt maandag de eerste Vijlense 'grappa' gepresenteerd.
Grappa wordt gemaakt van de pulp die overblijft na het maken van wijn. Het sap in de steeltjes en de velletjes wordt gefermenteerd, waarna er alcohol uit wordt gestookt.
Zes jaar
De Vijlense grappa met ongeveer 70 procent alcohol werd zes jaar geleden door wijngaard Sint Martinus in het vat gedaan. Inmiddels is de tijd rijp om de drank te gaan proeven. Daarvoor is de inhoud van verschillende vaten gemengd. Ook is het alcoholpercentage teruggeschroefd naar een meer bescheiden 40 procent.
Aanhalingstekens
In totaal komt Sint Martinus met zes verschillende smaken. Die is afhankelijk van de soort druif die er is gebruikt en in welk vat de grappa heeft gerijpt. De Limburgse grappa krijgt aanhalingstekens, omdat volgens de Europese Unie alleen grappa uit Italië of het Italiaans-sprekende deel van Zwitserland de naam echt mag voeren.
Audio: Eerste grappa van Limburgse bodem (9 jul 2018)
Vijlen heeft overigens niet de Limburgse primeur. In Noorbeek wordt ook al enkele jaren grappa gestookt.