Vakbond dreigt met staking bij glasfabriek in Maastricht

© iStock
Er dreigen acties bij glasfabriek Owens-Illinois Manufacturing in Maastricht.
Als er voor komende maandag 6:00 uur geen akkoord is over een nieuwe cao, dan volgen stakingen bij de vestigingen in Maastricht en Leerdam. Het ultimatum is gesteld door vakbond CNV Vakmensen. In de vestiging in Maastricht werken 275 mensen.

Onacceptabel
De bonden en de glasfabriek steggelen al langer over een nieuwe cao. Begin september kwam het bedrijf met een eindbod. Dat was voor de bonden onacceptabel. "Mijn leden gooiden dat eindbod in de glasbak. Ze vinden het cao-voorstel na meerdere onderhandelingsrondes te weinig en gaven aan in actie te willen komen", zegt onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo.

Eisen
De bonden willen op z'n minst een loonsverhoging van 2,5 procent en een bijdrage van 300 euro voor de ziektekostenpremie. Ook moet het bedrijf meer personeel in vaste dienst nemen.

Verbaasd

Directeur personeel en organisatie Rob Daamen van Owens-Illonois is verbaasd over het ultimatum van de bonden. "Owen-Illinoist heeft in Nederland de hoogste loonkosten van Europa. Als je je concurrentiepositie wil houden moet je gepast met loonsverhogingen omgaan." Volgens Daamen is er over andere zaken wel te praten. "We willen best praten over zaken als deeltijdpensioen, over stagiairs en over andere arbeidsvoorwaarden."
Eerder sloot het Amerikaanse concern al de vestiging in Schiedam omdat de loonkosten te hoog waren. Het glasbedrijf heeft 79 fabrieken in 23 landen. Er werken 27000 mensen.