Provincie wil moderne bussen terug, dwangsom voor Veolia

Foto: archieffoto © Harry Heuts (MGL)
Als Veolia niet voor 18 december zijn moderne lijnbussen terughaalt naar Limburg, krijgt de vervoerder een dwangsom van acht ton aan de broek.
Dat heeft de provincie Limburg Veolia laten weten. Na het verlies van de concessie op het openbaar vervoer eerder dit jaar haalde Veolia 54 moderne lijnbussen weg uit Limburg. Ze werden vervangen door de ‘oude’ bussen die tot 2012 in deze provincie rondreden. De moderne bussen gingen naar Veolia’s zusterbedrijf Connexxion in Zuid-Holland.

Afspraken

De provincie Limburg wil dat Veolia zich tot december 2016, als de concessie afloopt, houdt aan alle afspraken. Dat houdt ook in dat de busvervoerder gebruik dient te maken van modern materieel. "Veolia heeft niet eens de basale beleefdheid gehad om ons vooraf te informeren over het feit dat ze oud materieel gingen inzetten", motiveert de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA, vervoer) in Dagblad De Limburger de harde opstelling van de provincie.

Profiteren

Van der Broeck vindt dat de Limburgse reiziger mee moet profiteren van het financiële voordeel dat Veolia zichzelf bezorgt door het inzetten van de oude bussen. De compensatievoorstellen die Veolia in de afgelopen maanden deed, vinden geen genade in de ogen van de provincie. "Nu we daar niet uit komen, moeten we ergens een streep trekken", zegt Van der Broeck.

Geen nadelen

Veolia Limburg-directeur Ben Dwars wil niet ingaan op de aanzegging van de dwangsom. "We zijn nog in gesprek met de provincie." Een woordvoerster van Veolia liet afgelopen zomer weten dat de reiziger geen nadelen ondervindt van de inzet van de oudere bussen, die van binnen zijn gemoderniseerd. Kees Braam, voorzitter van reizigersorganisatie Rover Limburg bevestigde onlangs dat de reiziger de verschillen met de moderne bussen 'niet opmerkt'.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!