Duitse piloten Ryanair staken: 250 vluchten geschrapt

© iStock
Ook Duitse piloten van Ryanair gaan aanstaande vrijdag hun werk neerleggen. Daardoor zullen de vliegtuigen van de Ierse vliegmaatschappij vanaf vliegveld Weeze, net over de grens bij Well, aan de grond blijven.
Het gaat in totaal om 250 geschrapte vluchten van en naar Duitse luchthavens. Dat meldt de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC).

Ultimatum

VC had Ryanair eerder al laten weten dat het acties zou ondernemen als de Ierse vliegmaatschappij niet met betere arbeidsvoorwaarden zou komen. Ryanair had tot en met 7 augustus om met voorstellen te komen. Nu dat niet gebeurd is, gaan de piloten vanaf vrijdag 03:01 tot zaterdag 02:59 uur staken.

396 vluchten

Naast de Duitse piloten, leggen ook de Belgische, Ierse en Zweedse vliegeniers vrijdag hun werk neer. In totaal worden er in deze vier landen 396 vluchten geschrapt. Ook in andere landen staakten piloten van de Ierse prijsvechter de afgelopen weken.

Stakingen Nederland

In Nederland vliegt Ryanair vanaf Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. Vooralsnog zijn hier geen stakingen aangekondigd. De vakbond in Nederland, de VNV, heeft wel laten weten dat stakingen in Nederland onoverkomelijk zijn. Deze zullen volgens een woordvoerder 24 uur van tevoren worden aangekondigd, waar volgens VNV een wettelijke termijn bestaat van 12 uur. Dit om gedupeerde vakantiegangers enigszins tegemoet te komen.
Stakingsverbod
?Ryanair heeft vrijdag laten weten naar de rechter te stappen om te proberen een pilotenstaking in Nederland te voorkomen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt te zijn gedagvaard door Ryanair, met als inzet een stakingsverbod voor het gehele zomerseizoen.

?Verrast
VNV zegt verrast te zijn over het kort geding, dat donderdagmiddag in Haarlem plaatsvindt, en noemt die stap bovendien voorbarig. Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen nog niet. Ook heeft de bond überhaupt nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!