Landbouwbond boos: wij voeren geen hetze tegen dassen

© iStock
Limburgse landbouworganisaties zijn boos over de uitspraken van de stichting Das en Boom. De boeren voeren volgens hen geen hetze tegen dassen; ze hebben juist een uitstekende relatie met het dier.
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) reageert daarmee op het verwijt van de Stichting Das en Boom.

Misstanden

De stichting kondigde dinsdag aan bedreigde dassenburchten in Limburg te gaan bewaken met camera's. Bij een inspectie bleek dat bij bijna de helft van de 70 dassenburchten in Limburg misstanden voorkwamen. Ze zouden zijn uitgegraven, vernield of bedekt met puin en mest. Met de bewaking wil de stichting deze misstanden voorkomen.

Onterecht

Volgens een woordvoerder van de LLTB zijn de aantijgingen richting de boeren onterecht. De boeren vinden het volgens de bond prima dat er wilde dieren in het buitengebied leven. Er zijn maatregelen om de wilde dieren niet te dicht bij de akkers te laten komen. Wildroosters en poorten houden de dieren op de toegestane plaatsen in de natuurgebieden.
Ook is volgens de LLTB de schaderegeling voor boeren verbeterd. De boeren worden gecompenseerd voor de schade van wilde dieren aan de gewassen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.