Brunssum wacht niet op integriteitsonderzoek wethouders

Het Brunssumse gemeentehuis © Archief L1
Met Jo Palmen en Math Houben toegevoegd aan het college heeft Brunssum weer drie wethouders. De twee nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd nog voordat hun integriteit is gecheckt.
De lokale partijen in de gemeenteraad wilden op stel en sprong nieuwe wethouders installeren, omdat de gemeente zonder bestuur zat. Een integriteitsonderzoek is wel in gang gezet, maar nog niet afgerond.
De twee zijn dinsdagavond na een ellenlang debat benoemd door de gemeenteraad, meldt lokale omroep LOO-tv.

Omstreden

Vooral de benoeming van Palmen ging niet zonder slag of stoot. Als raadslid voor BBB/Lijst Palmen is hij al sinds jaar en dag omstreden, omdat hij regelmatig de confrontatie opzoekt met het college of mede-raadsleden. De voordracht van Palmen werd met 12 van de 21 stemmen goedgekeurd.
Tegen de benoeming van Houben van PAK was minder bezwaar. Hij kreeg 17 stemmen voor, vier stemmen waren blanco.

Crisis

De afgelopen weken had Brunssum nog maar één wethouder. Na een debat over mogelijke herindeling stapten toen drie van de vier wethouders op. Frank Joosten (VVD), Peter Heinen (CDA) en Haico Offermans (PvdA) weigerden mee te werken aan een commissie die namens de raad een stokje zou moeten steken voor een mogelijke fusie met Heerlen en Landgraaf. Burgemeester Luc Winants zit ziek thuis.