Motorrijder dood na keren op autoweg: werkstraf geëist

© iStock
Een 64-jarige man uit Hoensbroek die een dodelijk ongeluk veroorzaakte, krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf van tweehonderd uur.
Het ongeluk gebeurde op zaterdagmiddag 13 augustus op de autoweg N381 in de richting van Noord-Sleen. Dat meldt RTV Drenthe.

Keren op de weg

De man uit Hoensbroek was die dag met zijn vrouw naar een dierentuin geweest en pakte op de terugweg de verkeerde afslag. Hij besloot om op de pechhaven langs de N381 op de weg te keren.

Inhaalactie

Op dat moment kwamen er twee motorrijders aan die de man wilden inhalen. Ze zagen te laat dat hij wilde keren. Een van de twee wist de auto te ontwijken, de ander niet. De 24-jarige motorrijder uit Assen kwam om het leven.

Niet gezien

Tijdens de emotionele zitting dinsdagmiddag, verklaarde de Hoensbroeker dat hij niet wist dat hij op een autoweg reed. "Die groene strepen op de weg hebben we in Limburg niet. Als ik het had geweten, had ik nooit gekeerd", zei hij tegenover de rechter. Volgens hem waren de andere auto's op de weg nog ver bij hem vandaan toen hij besloot te keren. De motorrijders had hij niet gezien.

Onoplettend rijgedrag

Volgens de officier van justitie had de 64-jarige man moeten en kunnen weten dat hij op een autoweg reed, omdat dit duidelijk aangegeven was. Volgens haar was 'het rijgedrag van de man zeer onoplettend'. Uit onderzoek is gebleken dat de inhalende motoren niet te hard reden.
Naast de eis van tweehonderd uur werkstraf, heeft de aanklager ook nog een rijontzegging van één jaar en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man geëist.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.