Blunder UMC: Hartpatiënt krijgt gegevens andere patiënt

© ANP
Bij het Utrechts Medisch Centrum (UMC) zijn privégegevens naar de verkeerde adressen gestuurd. Zo kreeg hartpatiënt Hans Vrij uit Maastricht onlangs de gegevens van ene mevrouw Beunk uit Soest toegestuurd.
Zijn eigen privé-informatie is elders in het land op de deurmat geploft. Waar weet de Maastrichtenaar niet, zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Hartoperatie

In 2009 onderging de Maastrichtenaar een hartoperatie in Utrecht. Sindsdien neemt hij deel aan een studie. "Tweemaal per jaar vul ik daarvoor een medische vragenlijst in", zegt Vrij tegen de krant. Die is door het UMC al deels ingevuld, voor die lijst bij me terechtkomt. Onder andere naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, e-mailadres, en huisartsgegevens staan al vermeld."

Informatie

Verder staat er ook de nodige persoonlijke informatie in. Hij was dan ook verbaasd toen hij de gegevens van iemand anders thuis kreeg gestuurd. "Die had ik nooit mogen zien, zoals een ander mijn informatie niet hoort te zien", zegt hij.
Vrij gaat een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (APG). "Zo'n grote fout kun je niet met een excuusbriefje afdoen. Daarmee beschouwt UMC Utrecht de zaak als afgedaan, maar ik niet", zegt de Maastrichtenaar.

Drukker

Aan het onderzoek van het UMC doen 900 mensen mee. Volgens het ziekenhuis zijn de gegevens door een 'fout bij de drukker' naar de verkeerde adressen gestuurd. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat er geen medische gegevens in de stukken staan. "In het productieproces van het orgaan dat dit regelt, is inderdaad iets verkeerd gegaan, en dat is heel vervelend. We hebben binnen 48 uur na de eerste melding die excuusbrief laten versturen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!