Hooligans van Limburgse clubs betrokken bij vechtpartijen

© iStock
Uit een landelijk onderzoek naar georganiseerde vechtpartijen tussen hooligans blijkt dat ook aanhangers van alle vier de Limburgse profclubs geregeld betrokken zijn bij dit soort knokpartijen.
Het gaat om zogenoemde 'freefight hooligans', voetbalsupporters die buiten wedstrijddagen om de confrontatie aangaan met vechtersbazen van een andere club.

Belgische supporters

"We weten dat de Limburgse hooligans geregeld samen optrekken met Belgische supporters", zegt onderzoeker Tom van Ham. "We kunnen niet inschatten hoe vaak die gevechten op Limburgs grondgebied plaatsvinden, maar landelijk komen gemiddeld twee van dit soort gevechten per maand voor."

Industrieterrein

In het onderzoek is één concrete Limburgse kwestie meegenomen: enkele jaren geleden gingen hooligans van PSV en Roda JC met elkaar op de vuist op een industrieterrein in Roermond. Omdat daar bewakingscamera's hingen, kon de politie snel ingrijpen. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Beke in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Van Ham: "Onze belangrijkste aanbeveling voor de politie is dat informatie over dit soort gevechten veel beter gebundeld wordt en deelnemers worden geïdentificeerd."

Tientallen mannen

Filmpjes van gevechten duiken regelmatig op op sociale media. Per keer zijn er enkele tientallen mannen bij betrokken. Het gaat om jonge mannen tussen de twintig en dertig jaar, vaak met een aanzienlijk strafblad, stelt Henk Ferwerda, criminoloog achter het rapport. Opmerkelijk is volgens hem dat er nu ook jongens uit Oost-Europa worden gerekruteerd die bedreven zijn in vechtsporten en een groep sterker maken. De kick van het vechten, het zich willen opwerken binnen een (supporters)groep en groepsdruk kunnen voor personen redenen zijn om deel te nemen aan dergelijke confrontaties.