Van Ojik: werken over de grens niet verplicht stellen

© ANP/Martijn Beekman
Limburgse werklozen mogen niet worden gedwongen om in het buitenland te gaan werken. Dat zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik zaterdag op werkbezoek in Maastricht.
Hij reageert daarmee op een voorstel van gedeputeerde Twan Beurskens (VVD). Die stelde vorige maand voor om werklozen in onze provincie verplicht ook te laten solliciteren naar banen in het buitenland. Hij wil een proef organiseren in Noord-Limburg.

Niet verplichten
Van Ojik ziet zo'n plan niet zitten. Volgens hem zijn er nog teveel belemmeringen voor Limburgers om in België of Duitsland te gaan werken. "Je moet mensen niet verplichten om een baan aan te nemen in het buitenland", zegt de fractievoorzitter van GroenLinks. "Zeker niet zolang er zoveel zaken slecht geregeld zijn."

Drempels
Volgens Van Ojik zouden de drempels voor werken in het buitenland moeten worden weggenomen. Hij wijst daarbij naar zaken als uitkeringen en pensioenopbouw die slecht geregeld zouden zijn. Ook zouden niet alle diploma's over de grens worden geaccepteerd.

Afkeurend
Van Ojik, die zaterdag een lezing geeft in Maastricht, is niet de eerste die afkeurend reageert op het plan van Beurskens. Eerder spraken eurocommissaris Frans Timmermans en de Tweede Kamerfractie van de PvdA zich ook al negatief uit.

live grensregio's voor 1limburg.wav
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!