Ouders vmbo-examenleerlingen nemen advocaat in de arm

© 1Limburg
Ouders van de gedupeerde leerlingen van het VMBO Maastricht zijn woedend en hebben al contact met een advocatenkantoor in Maastricht.
Het kantoor is gespecialiseerd in onderwijsrecht.

Furieus

Tijdens de bijeenkomst in het MECC in Maastricht lopen de gemoederen inmiddels hoog op. Terwijl onder andere de schoolleiding en de Onderwijsinspectie aan het woord is, schreeuwen de ouders door de zaal heen. "Ik ben al drie jaar aan de bel aan het trekken dat het onderwijs niet deugt!", roept een van de honderden aanwezige ouders boos door het MECC.

354 diploma's

Vrijdagmiddag werd bekend dat de Onderwijsinspectie alle 354 diploma's van de examenleerlingen afkeurt. Uit onderzoek, dat sinds 19 juni liep, was gebleken dat er resultaten ontbraken van schoolexamens en eerdere toetsen. Die moeten allemaal zijn afgerond voordat een leerling aan het centraal eindexamen mag deelnemen.

Dromen vallen in duigen

Vrijdagavond krijgen de ouders meer uitleg over wat er precies op de school is misgegaan. Honderden ouders kwamen woedend naar het MECC en namen onder andere spandoeken mee met teksten als "354 foutjes, nou bedankt!". "Mijn dochter wilde naar de sportopleiding, we hebben alles al besteld", laat een van de ouders weten. "Mijn dochter zou haar droom in vervulling zien gaan. Ze had hele mooie cijfers, nu is het nog maar de vraag of zij haar droom waar mag gaan maken", reageert een ander.

Raad van toezicht

Jan Schrijen, waarnemend burgemeester van Valkenburg aan de Geul, zit in de raad van toezicht van de school. Ook hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. "Ik ben hier om te luisteren naar wat er gebeurd is en om compassie te tonen voor de leerlingen. Het is verschrikkelijk.'
De directie van de school heeft inmiddels laten weten extra lessen te verzorgen tijdens de vakantie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!