Gemeenten helpen ondernemers met vragen beter

© Istock
Gemeenten slagen er, in vergelijking met vijf jaar geleden, beter in om bedrijven met vragen over bijvoorbeeld regels en vergunningen van dienst te zijn.
Zij geven sneller antwoord, als een ondernemer tenminste niet net rond lunchtijd belt. Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

Top 10

Toch scoren niet alle benaderden gemeenten even goed. De Limburgse gemeente Eijsden-Margraten komt er niet heel goed vanaf en krijgt een 5,59. Ook Landgraaf scoort niet hoog met een 5,76. Zij staan in de top 10 van slechtste gemeenten. Dit meldt het AD. Op nummer 1 in deze lijst staat Zandvoort.

Rapportcijfer

De onderzoekers benaderden 160 willekeurig gekozen gemeenten met twintig ondernemersvragen. Daarvan werden er vijftien telefonisch gesteld en vijf per mail. Aan de hand van de beantwoording hebben de gemeenten een rapportcijfer gekregen. Voor de vragen per telefoon kwam dat gemiddeld uit op een 7 en voor de gemailde vragen op een 6,5. Bij vergelijkbaar onderzoek in 2013 werd in beide categorieën nog een 6,4 uitgedeeld.

Vragenstellers

"Dit onderzoek laat zien dat gemeenten lokale ondernemers steeds beter helpen met hun vragen", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). De verbetering zit hem er vooral in dat vragenstellers minder vaak terug hoeven te bellen. Ook maakten gemeenten beter gebruik van interne informatiesystemen bij de beantwoording van vragen.

Lunchtijd

Er zijn nog wel zaken die beter kunnen. Zo is in het algemeen de telefonische bereikbaarheid rond lunchtijd een punt van kritiek. Ook op vrijdagmiddag blijft de telefoon te vaak rinkelen. Verder kan volgens de onderzoekers de beantwoording van e-mails best wat sneller en zouden vragen vaker in één keer moeten worden afgehandeld.
De uitkomsten van het onderzoek lopen wel per gemeente sterk uiteen. De 160 gemeenten die onderzocht zijn, krijgen een advies op maat. De rest ontvangt een rapport met algemene aanbevelingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!