Moeder helpt een handje bij keizersnede

Linda Janssen tilt haar dochtertje Saar uit haar buik. © Omroep Venlo
Bij het VieCuri-ziekenhuis in Venlo is op een wel heel bijzondere wijze een baby geboren. Een moeder heeft daar eigenhandig meegeholpen met een keizersnede door het kindje zelf uit haar buik te tillen.
VieCuri is daarmee één van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar deze vorm van bevallen mogelijk is.

Zo mooi mogelijk

De zwangere Linda Janssen hoorde dat ze een keizersnede kreeg. "Dat viel even tegen", zegt ze tegen Omroep Venlo. Ze had gehoopt op een natuurlijke bevalling en ze wilde het moment zo mooi mogelijk maken. "Toen zag ik op internet foto's van een moeder die zelf het kindje uit haar buik tilde tijdens een keizersnede. En toen dacht ik, dat wil ik."

Hoe dan?

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want bij VieCuri hadden ze nog nooit op deze manier een kindje op de wereld geholpen, vertelt gynaecoloog Anika Dam. Ze stuitte direct op een praktisch probleem. "Hoe gaan we dat doen? We proberen een operatie altijd steriel te doen. Daar kun je niet zomaar met je blote handen doorheen fietsen", zegt ze tegen Omroep Venlo.
Uiteindelijk werd toch alles geregeld en kon Linda van dichtbij bewonderen hoe haar dochtertje Saar werd geboren. "Het was heel erg speciaal dat ik haar meteen mocht pakken", vertelt de trotse moeder.
Audio: Bevalling VieCuri (24 maart 2017)
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.