Geen runderen meer in mergelgrotten bij Kanne

© Manuel den Braber
Er mogen geen runderen meer worden gestald in de mergelgrotten in Kanne, vlakbij Maastricht. Ook wordt de opslagruimte voor hooi beperkt.
Dat meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Grotbrand

In juli brak er in de grotten een felle hooibrand uit. De brandweer had moeite met het blussen van deze brand. Het duurde bijna een week voordat de brand was gedoofd. Vanwege de veiligheid en rookoverlast moesten dertien omwonenden geëvacueerd worden. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Niet meer gebruiken

Op basis van een rapport over de veiligheid en stabiliteit van de grotten hebben de provincie Limburg en de gemeente Maastricht nu besloten dat een deel van de grotten niet meer gebruikt mag worden door veehouder Mathieu Vrancken. Hij moet dat gedeelte van de grotten ook afzetten met een lint en een muurtje om te voorkomen dat daar toch mensen komen.

Geen runderen meer

De grotten van de Muizenberg in Kanne liggen grotendeels op het grondgebied van Maastricht. Een woordvoerder van de provincie legt in de krant uit dat de runderen in dit gedeelte niet meer gestald mogen worden, omdat de dieren niet geregistreerd zijn in Nederland.
Bovendien ligt de groeve in een beschermd zogeheten Natura-2000 gebied. Daarin is de stikstof die de runderen produceren niet toegestaan. De veehouder zal daar dus een oplossing voor moeten vinden.